Аб стане захворвання і прафілактыцы вострых кішэчных інфекцый - Гімназія №4 г. Мінска
Памер шрыфту
A- A+
Iнтэрвал памiж лiтарамі
Каляровая схема
A A A A
Дадаткова

Аб стане захворвання і прафілактыцы вострых кішэчных інфекцый

Аб стане захворвання і прафілактыцы вострых кішэчных інфекцый

Вострыя кішэчныя інфекцыі - група захворванняў, заражэнне якімі адбываецца праз рот, іх агульнымі прыкметамі з'яўляюцца млоснасць, ваніты, дыярэя.

Штогод у Фрунзенскім раёне захворвае каля 1,5 тысяч чалавек, з іх больш за 80% прыпадае на дзяцей, а на дзяцей да 2 гадоў - больш за 70% ад ліку ўсіх хворых дзяцей. За 5 месяцаў 2014 вострымі кішэчнымі інфекцыямі ў раёне перахварэла 704 чалавека, у тым ліку 590 дзяцей.

Захворванне на вострыя кішэчныя інфекцыі высокая і рэгіструецца на працягу ўсяго года (у халодны перыяд года часцей сустракаюцца вірусныя дыярэі, у цёплы перыяд - бактэрыяльныя).

Як адбываецца заражэнне?

Крыніцай інфекцыі з'яўляецца хворы чалавек ці носьбіт кішэчных бактэрый і вірусаў. Узбуджальнікі кішэчных інфекцый размнажаюцца ў кішэчніку.

Узбуджальнікі вострых кішэчных інфекцый устойлівыя ў знешнім асяроддзі, могуць працяглы час захоўвацца на руках, посудзе, цацках і прадметах ужытку, у глебе і вадзе. Некаторыя могуць размнажацца ў прадуктах харчавання пры пакаёвай ці нават нізкай тэмпературы. Яны гінуць пры кіпячэнні і апрацоўцы дэзінфіцыраванымі сродкамі.

Успрымальнасць да вострых кішэчных інфекцый высокая. Рызыка заражэння залежыць ад дозы патрапіўшагаў арганізм ўзбуджальніка, а таксама ад імунітэту чалавека. Найбольш успрымальнымі з'яўляюцца дзеці ранняга ўзросту, пажылыя людзі. Імунітэт пасля перанесенага захворвання няўстойлівы 3-4 месяцы, у сувязі з чым узнікае высокая магчымасць паўторных захворванняў.

Як выяўляюцца вострыя кішэчныя інфекцыі?

Хвароба выяўляецца не адразу, а пасля інкубацыйнага перыяду (перыяд з моманту заражэння да з'яўлення першых прыкмет хваробы працягваецца ад некалькіх гадзін да 5-7 дзён). Да канца гэтага перыяду можа з'явіцца недамаганне, галаўны боль, слабасць, адсутнасць апетыту. Затым з'яўляюцца характэрныя прыкметы захворвання: павышэнне тэмпературы, болі ў жываце, млоснасць, ваніты, часты вадкі стул.

У апошнія гады большасць такіх захворванняў працякае ў лёгкай форме, з невыразнымі прыкметамі хваробы. У сувязі з гэтым некаторыя хворыя не звяртаюцца да ўрача, а лечацца сваімі сродкамі, прыслухоўваючыся да парадаў знаёмых ці выкарыстоўваючы ўласны вопыт. Але самалячэнне небяспечна. Пасля самастойнага, без рэкамендацый ўрача, прыёму лекаўу чалавека можа наступіць бачнае выздараўленне, а ў арганізме застаюцца і працягваюць размнажацца ўзбуджальнікі кішэчных інфекцый. Пры незахаванні такім чалавекам правілаў асабістай гігіены, мікробы трапляюць на прадметы, з якімі ён сутыкаецца, што спрыяе заражэнню многіх людзей. Асабліва небяспечна, калі такі чалавек працуе на прадпрыемстве грамадскага харчавання, дзіцячай установе. Ён можа стаць крыніцай заражэння для многіх людзей.

 

Што рабіць, калі Вы выявілі ў сябе сімптомы вострых кішэчных інфекцый?

 Пры першых сімптомах неабходна звярнуцца да ўрача. Успомніце, што і дзе вы елі апошнія 3 дні да захворвання; куды ездзілі, з кім размаўлялі, ці маюцца ў сваякоў і сяброў падобныя сімптомы. Раскажыце пра гэта ўрачу.

 Пры наяўнасці ваніт і вадкага стула трэба піць невялікімі порцыямі. Калі ёсць ваніты, то піць чайнай лыжкай кожныя 5-10 хвілін. Аб'ём выпітага павінен быць роўны аб'ёму страчанай з ванітамі і паносам вадкасці.

 Не прымайце антыбіётыкі без прызначэння ўрача. Антыбіётыкі змяняюць мікрафлору кішэчніка, пагібельна дзейнічаючы як на хваробатворных мікробаў, так і на нармальных, якія абараняюць паверхню кішэчніка ад пранікнення хваробатворных мікробаў. Самастойны прыём антыбіётыкаў спрыяе ўзнікненню алергічных рэакцый, пераходу захворвання ў хранічную форму, дысбактэрыёзу.

 Выконвайце ўсе рэкамендацыіўрача. Выконвайце правілы асабістай гігіены

Што рабіць, калі хворы лечыцца дома?

 Хворага трэба ізаляваць. Хвораму вылучыць посуд, прадметы догляду, цацкі. Захоўваць, мыць і дэзінфіцырываць іх асобна ад прадметаў іншых членаў сям'і.

 Кватэру рэгулярна праветрываць, праводзіць вільготную ўборку памяшкання, дзе знаходзіцца хворы, а таксама месцаў агульнага карыстання з ужываннем мыйных і сродкаў дэзінфекцыі.

 Мыць рукі вадой з мылам пасля кожнага дотыку да хворага або да яго прадметаў.

 Сачыць за з'яўленнем сімптомаў вострых кішэчных інфекцый у членаў сям'і.

Як абараніць сябе ад вострых кішэчных інфекцый?

 Сачыце за станам свайго здароўя і пры парушэнні працы кішэчніка адразу звяртайцеся да ўрача, бо хворы чалавек можа заразіць членаў сваёй сям'і.

 Выконвайце правілы асабістай гігіены. Своечасова і старанна мыйце рукі з мылам перад падрыхтоўкай ежы, перад ежай, пасля наведвання туалета, пасля зносін з жывёламі. Не забывайце мыць рукі дзіцяці пасля гульняў і прагулак, вучыце дзяцей правілам мыцця рук.

 Сачыце за чысцінёй жылога памяшкання, памятайце аб тым, што ўзбуджальнік можа знаходзіцца на мэблі, бялізне, бытавой тэхніцы, клавіятуры камп’ютара, ручках дзвярэй, унітазе, умывальнях i г.д.

 Цацкі таксама могуць быць забруджанымікробамі, таму мыйце іх гарачай вадой з мылам.

 Каб ежа не служыла прычынай заражэння, неабходна выкарыстоўваць толькі свежыя прадукты; мяса, рыбу, яйкі добра варыць ці смажыць.

 Ужывайце прадукты на працягу тэрмінаў, паказаныя на іх упакоўках

 Захоўваеце ў халадзільніку малочныя прадукты, салаты, заліўныя стравы, каўбасы, крэмавыя вырабы. У цяпле на гэтых прадуктах хутка размнажаюцца мікробы.

 Не кладзіце разам сырыя прадукты і прадукты, якія прайшлі кулінарную апрацоўку. Карыстайцеся апрацоўчым інвентаром (нажамі, апрацоўчыя дошкі) асобна для сырых і гатовых прадуктаў, для салаты, хлеба.

 Садавіна, гародніна, ягады трэба старанна мыць пад струёй вадаправоднай або кіпячонай вады, затым абліць кіпенем.

 Вадаправодную, калодзежную, крынічную ваду ўжывайце толькі пасля кіпячэння.

 Укрывайце ежу і посуд ад насякомых, грызуноў і хатніх жывёл, магчымых пераносчыкаў інфекцыі.

 Адпраўляючыся на дачу, не бярыце з сабой прадукты, якія хутка псуюцца. Падчас пікнікоў на прыродзе, трэба таксама выконваць гігіену падрыхтоўкі страў, агародніну і садавіну браць з сабой памытымі. Пакаваць ежу трэба ў закрытыя кантэйнеры для транспарціроўкі ежы. Лепш карыстацца індывідуальным аднаразовым сервіравальным посудам, сурвэткамі. Нельга піць ваду з адкрытых вадаёмаў. Лепш за ўсё мець некалькі бутэлек пітной вады прамысловай вытворчасці. Пасля пікніка прыбярыце за сабой усе рэшткі ежы, выкарыстаны пластыкавы посуд выкіньце ў кантэйнер для смецця.

 Наведваючы дзяцей у загарадным лагеры, прывозьце дзіцяці прадукты, якія можна захоўваць без холаду: сухое печыва, у невялікай колькасці цукеркі, сушкі, кукурузныя палачкі, садавіну. Негазаваную пітную ваду лепш прывозіць у 0,5 - 1 літровых ёмкасцях.

 Такім чынам, захаванне гэтых простых правілаў абароніць ад захворвання на вострыя кішэчныя інфекцыі.

 

 Урач-эпідэміёлаг ДУ “Цэнтр гігіены і эпідэміялогіі Фрунзенскага раёна г. Мінска” 

А.Л.Барысёнак